Damherten, duinen en perziksap

De voorjaarsvakantie zit erop en voor velen (waaronder ik) start vandaag een welverdiende rustdag. Na 24/7 pubers van hun mobiel, Xbox en tv losweken, is het heerlijk koffie drinken. Ze gaan weer naar school. Achter ons ligt een week vol kunst, natuur, cultuur en balanceren op een pion in cyberdrijfzand.

Door Geraldina Metselaar

Scrollend door social media zijn ze jaloersmakend. De breedlachende wintersporters in hip skipak of aan de kaasfondue. Zeker als het buiten blijft plenzen en ik binnen zit met drie pubers. Voor iedereen die geen skivakantie ambieert, noch uitzinnig pretparken bestormt, is het creatief zoeken naar aanlokkelijke bezigheden tijdens een schoolvakantie. “Waarom gaan we dan niet skiën, mam, als je zo graag iets actief wilt doen?” De opmerking verjaag ik in koffiedampen en de geur van geroosterde boterhammen. Een skivakantie staat niet in mijn jaarplanner, doe mij maar zon, strand en St. Tropez. Ondertussen gaan de pubers kopje onder in cyberdrijfzand. Het liefst kijken ze tot middernacht knullige filmpjes op hun mobiel. Als de helft van de voorjaarsvakantie voorbij is gedobberd, bungelt boven ons gezin de vraag: wat gaan we doen?

Struinen in Amsterdamse duinen
De natuur in! Wat is er heerlijker dan uren dwalen door een winterbos? Eekhoorntjes spotten en ergens halverwege warme chocolademelk drinken. Morrend krijg ik mijn pubers aangekleed en in de auto. We koersen richting het Amsterdams duinwaterleidinggebied. Het karakteristieke duinlandschap wordt afgewisseld met ruige dennenbossen, zodat je er heerlijk kunt struinen. Bovendien kun je er vele roedels damherten gadeslaan. Helaas zorgt de explosief uitdijende populatie in de omliggende contreien voor overlast. Ze verorberen kwetsbare bosschages en jong groen. Binnenkort worden dan ook een paar duizend herten omgebracht. Juist dit gegeven doet een appèl op het groeiende gevoel voor rechtvaardigheid en mededogen bij mijn pubers. Het Amsterdamse duingebied en zeer bezienswaardige artdeco bezoekerscentrum blijken een schot in de roos. Al snel staan we oog in oog met jonge damherten die fluks weghuppelen. Maar als je heel stil bent, kun je ze perfect fotograferen met je mobiel. Dat dan weer wel.

De kunst van het verleiden
Nu eens geen Utrecht, Amsterdam of Rotterdam, maar naar Dordrecht om kunst te kijken. Een historische stad die kan bogen op een rijke geschiedenis. Met de overzichtstentoonstelling ‘De kunst van het verleiden’, viert het Dordrechts Museum de nauwe verbondenheid met hun voormalige inwoner en fijnschilder Godefridus Schalcken (Made, 1643 - Den Haag, 1706). Schalcken was ambitieus en had zijn zinnen gezet op een internationale carrière als kunstenaar. Dat is gelukt! Zijn werk is nog altijd in veel Europese musea te bewonderen. Als jongeman ging de getalenteerde Schalcken op les bij onder andere de Leidse schilder Gerard Dou. Invloeden van deze schilder zijn duidelijk herkenbaar in Schalckens werk - intieme momenten bij kaarslicht. Zijn fosforescerende werken maken diepe indruk vanwege de kwaliteit. Hij schilderde als een Hollandse meester. Je kunt er uren naar blijven kijken. Ontroerend en zinnenprikkelend. Zoals het schilderij met een beeldschoon meisje dat perziksap op haar boezem drupt of het jonge stelletje dat elkaar verliefd in de ogen kijkt. Slechts verlicht door kaarslicht wordt het schilderij bijna mystiek. Als de mogelijkheid bestaat om een selfie met kaarslicht te maken, worden mijn pubers enthousiast. Naast de expositie omspant de vaste collectie van het Dordrechts Museum zes eeuwen Nederlandse schilderkunst van onder anderen Mesdag en Maris tot hedendaagse kunst van onder meer Appel, Armando en Marlene Dumas. De Hollandse taferelen van kerken, pleinen, zeilboten en de pracht en praal van de Gouden eeuw bekoren de kinderen. De VOC-verhalen die ze kennen van de geschiedenislessen komen tot leven. Opvallend zijn de aanstekelijk enthousiaste suppoosten die keurig gekleed in pak met lichtblauwe stropdas attent bezoekers door het opvallend ruime museum loodsen. Een aantal jaar geleden werd flink uitgebreid. Bestaande delen en nieuwbouw zijn smaakvol aan elkaar gehecht door glazen constructies. De uitnodigende tuin met eeuwenoude knoestige bomen, serre en rustiek museumrestaurant ogen weldadig. Je kunt er beslist gaan lunchen met een zakenrelatie. Ook de met prachtige kunstwerken behangen vergaderruimte is een aanrader voor een expertmeeting of lezing.  

Venetië aan de Merwede
Een bij het museum te verkrijgen rondwandeling van twee kilometer door de stad Dordrecht is een feest. Zeker als ’s middags het zonnetje doorbreekt. Het oude centrum waar huizenrijen uit de rivier rijzen, doet zomaar denken aan Venetië. De galeries, vintage winkeltjes en gezellige koffietentjes zorgen voor een écht vakantiegevoel. De wandeling leidt ons naar het museum ‘Het Hof van Nederland’ waar nationale geschiedenis werd geschreven. Als bezoeker zit je frontrow bij de Eerste Vrije Statenvergadering van 1572. Ook beleef je interactief het verhaal van Hollands oudste stad. Bij binnenkomst moet je inloggen en vervolgens word je tot groot genoegen van mijn pubers via beeldschermen door het museum geleid. Elke stop vertelt een deel van de ontstaansgeschiedenis van Dordrecht. Na het Hof gaan we dwars door Dordrecht langs de jachthaven naar het derde culturele hoogtepunt: het huis van Gijn. Verzamelaar Simon van Gijn bewoonde een statig patriciërshuis dat nagenoeg volledig in tact is gebleven. Van uitheems tapijt in de lange gangen tot Hollandse witjes in de keuken, wapenarsenaal en rijk gedecoreerde gobelins in de balzaal. Zeker omdat we krap vijftig minuten voor sluitingstijd het huis betreden, ontstaat er een koortsachtige drang bij de kinderen om het hele huis van speelgoedzolder tot eetkamer op de begane grond in een recordtempo te bestuderen. Zelfs de etage met de prachtigste antieke poppenhuizen, voorraadkamer, tuin en serre vinden ze hashtag echt vet! Ontzag voor Simon van Gijn groeit zienderogen. Op de terugweg wordt hevig gediscussieerd over ontdekkingsreizen en het verschil tussen kruiden en specerijen. 

Reacties

Populaire posts