Liefde voor het leven en lekker eten

Liefde voor het leven betekent ook liefde voor lekker en gezond eten. Want eten met liefde en liefde voor het eten, houden ons springlevend. Mooi om te zien dat steeds meer mensen bewust kiezen voor een gezonde levenstijl. Dat was goed zichtbaar op hét eerste biologische lifestylefestival EKOTown, een initiatief van de biologische supermarktketen EKOPlaza. Ik sprak er met biologisch-dynamisch bijenimker in opleiding en paardenfluisteraar Deborah Post. “Wat ik met paarden bereik, kan toch ook met bijen?” TV-kok Prins van den Bergh: “gezond eten is leuk en simpel!” En Pajarita Negrita…

Tekst en foto’s Geraldina Metselaar


“Er is zoveel te ontdekken, ga experimenteren met voedsel en kijk wat het beste bij je past!” Aan
tv-kok Prins van den Bergh 
het woord is tv-kok Prins van den Bergh. Als dochter van een chefkok op een olietanker en een hippiemoeder stond haar leven al van jongs af aan in het teken van eten. Haar ouders brachten Prins bovendien de liefde voor lekker en gezond voedsel bij. Na haar studie internationale communicatie, groeide haar fascinatie voor bewust eten. Prins van den Bergh liep stage bij Holly Davis, een bekende 'food goeroe' uit Australië en werkte mee aan het 'Project om op te eten!', een initiatief dat jongeren toont wat de impact is van hun dagelijkse voedselconsumptie. Wat betekent het bijvoorbeeld als sperziebonen uit Kenia naar Nederland moeten worden gevlogen? Bewustwording bij jongeren over wat ze eten en wat dat voor ze doet, vindt ze belangrijk. “Maar ik ben echt niet zo iemand die alles al voor de hele week heeft gepland, hoor! Ik kijk en voel heel erg naar wat ik die dag nodig heb en dat maak ik.” Prins van den Bergh kookte voor 24Kitchen in de reeks De makkelijke maaltijd op 
woensdag recepten voor kinderen. Nu kookt ze duurzaam bij de Evangelische Omroep voor het programma Melk en honing. “Omdat ik tv-kok ben wil ik ouders inspireren om zo te koken dat kinderen altijd mee kunnen en willen eten. Mijn missie is dan ook het bereiden van écht eten, met name voor kinderen.” Waarom wil mijn kind niet eten? Ze krijgt het vaak te horen. Voor veel gezinnen is het rond de klok van zes uur ’s avonds een strijdtoneel. De kinderen jengelen aan tafel en raken hun aardappels en groente 

Zelf een appel of paprika snijden is leuk!


nauwelijks aan. Met alle gevolgen van dien. “Maar gezond en lekker eten is juist leuk. Het hoeft geen strijd te zijn. Nou goed, dan eet je kind niet. Dat is niet erg. Desnoods maak je een heerlijke tosti van zuurdesemboord met rauwmelkse kaas en morgen zien we wel weer verder.” De tv-kokkin realiseert zich overigens wel wat er gebeurt: mensen komen gejaagd thuis, kinderen zijn moe na een lange dag op school of het kinderdagverblijf. “Eigenlijk heeft niemand meer trek. Het zou beter zijn als we ’s middags warm eten, net als in landen als Frankrijk of Italië.” Op EKOTown heeft Prins van den Bergh een gezellige hoek in het kinderpaviljoen waar ze allerlei lekkere, maar vooral gezonde dingen met kinderen maakt. Vandaag staan guitige fruitbeestjes van bananen, appels, komkommer en paprika op het programma die de kinderen zelf in elkaar mogen knutselen. “Zelf een appel of paprika snijden. Dat is leuk! Laat kinderen ook eens boodschappen doen en meehelpen met koken. Inspirerend en ze vinden het heerlijk.” Naast haar televisiewerk geeft Prins van den Bergh workshops aan jongeren. 
Yogi Merel Huyser van La Pajarit Negrita
Met het project ‘Kids Doen Mijn Eet Experiment’, een 7-daags programma laat Prins van den Bergh samen met rapper Diggy Dex kinderen ervaren en ontdekken wat eten met ze doet. “Het is een leuke week die in het teken staat van wat we dagelijks eten en drinken. Scholen kunnen meedoen en ook de leraar kan lessen over voedsel geven. Daarnaast kunnen de leerlingen dagelijks fantastische filmpjes bekijken.” Prins van de Bergh springt op, haar felblauwe ogen schitteren. Er staat een flinke rij kinderen op haar te wachten. Ze willen allemaal maar wat graag een fruitbeestje maken. In de kinderhoek op EKOTown konden kinderen ook heerlijk dobberen in een tobbe – wat best verkoelend was tijdens de zonovergoten dag, ervaren dat een speltpannenkoek lekker is of meedoen aan een yoga-workshop speciaal voor kinderen. De yoga werd verzorgd
door Merel Huyser van La Pajarita Negrita. Als de yogi op haar hoofd staat heeft ze in een oogwenk een groepje nieuwsgierige kinderen om zich heen verzameld. “Ik vind het gaaf om met kinderen te werken”, lacht een balancerende Merel Huyser. “Ze vinden het echt geweldig om te doen en je ziet dat ze er ontzettend veel plezier aan beleven.” La Pajarita Negrita organiseert yoga-workshops voor kinderen op maat. “Ik geef zelfs kinderyoga op het strand. Dat is echt te gek!”

Bijen laten iets essentieels zien

Op hét eerste biologische lifestylefestival EKOTown konden ook volwassenen veel doen en beleven: proeven van de lekkerste biologische hapjes, kennismaken met nieuwe groente zoals pittige rode spinazie uit Italië, een masterclass yoga volgen, op hooibalen luisteren naar muziek van onder meer The Voice winnares Julia van der Toorn en zelf boter maken bij de grote stand van Zuiver Zuivel. Helaas was de rij voor een make-up advies bij dr. Hauschka lang, maar wel op zak: een verwenpakketje van Weleda. Ook aanwezig: biologisch-dynamisch imker in opleiding Deborah Post. Met haar biologische appelsap Rootz verovert ze gestaag Nederland. De appelsap en Rootz
Biologisch-dynamisch imker Deborah Post
speltappeltaart worden onder meer verkocht bij EKOPlaza. Daarnaast organiseert Deborah Post voor scholen en kinderen op de levende buitenplaats Op Hodenpijl in Schipluiden BIJles waar je dichterbij de wereld van bijen komt. “Bijen laten ons iets essentieels zien. Ze werken met duizenden en vormen een organisme. Alles hangt met elkaar samen.” Als ze op scholen komt, geeft ze kinderen graag een smakelijke groente- of appelsmoothie met daarop stuifmeelkorrels. “Ik heb dan meteen een opening, want daarover willen de kinderen meteen van alles weten. En kan ik ze vertellen dat een bij een stuifmeelballetje maakt van stuifmeel uit een appelbloesem en dat naar een honingraat brengt die hij ook zelf heeft gemaakt. Daar wordt de stuifmeelkorrel opgeslagen en omgezet in honing om van te leven. En dat is nodig, want voordat een appel aan een boom hangt...” Deborah Post organiseert heel bewust de BIJles met steun van de imkers Albert Kerklaan en Hugo Koole (van Imkerij de BIJzaak) op biologisch-dynamische grondslag. “Alleen zo kun je imkeren naar het wezen van de bij in relatie tot de plantenwereld, de jaarritmen, de oorsprong en de betekenis van de bij voor de mens en de aarde, voor de toekomst.” Voor meer informatie over de BIJles op school voor kinderen of voor volwassen zie de website Rootzpurefruits

Volgend jaar weer

Als de avond valt over het Amsterdamse bos en de bezoekers huiswaarts keren, lijkt iedereen het erover eens: hét biologische lifestylefestival EKOTown is absoluut voor herhaling vatbaar! Volgend jaar weer...















*Verhalen van landdbouwpioniers
De aarde zal weer vruchtbaar zijn
Ellen Winkel
ISBN 97890 202 08382

Reacties

Populaire posts